Navigácia

Výber jazyka

Obsah

Kulinárske workshopy

Kulinárske tvorivé dielne sa uskutočnili v novo otvorenom Karpatskom centre valašskej kultúry v dňoch 16.8/21.8/23.8/28.8/30.8/2018. Kulinárske workshopy sa skladali z 5 cyklov zameraných na tradičné jedlá pastierov v regióne pod Babou horou. Na každom workshope sa zúčastnilo 10 osôb. Cieľom workshopov bolo aktívne prispieť k záchrane tradičných jedál a receptov horskej pastierskej oblasti pod Babou horou. Lektormi tvorivých dielní boli skúsení kuchári a zanietenci pre uchovávanie vzácneho gastronomického bohatstva ako aj nositelia tradícií a pamätníci, ktorý ešte poznajú staré už skoro zabudnuté recepty. Tematicky sa workshopy venovali jedlám zo zemiakov, mliečne výrobky -výroba syru, syrových výrobkov, ,príprava kaší, múčnych jedál a koláčov. Súčasťou workshopu bola samotná príprava a ochutnávka jedál, výučba a prednáška o spôsobe prípravy, čase a príležitosti konzumácie daného jedla v minulosti. Kulinárskych workshopov sa zúčastnili všetky vekové kategórie občanov.
16.8.2018 Najznámejšie jedlá zo salaša - Halušky s bryndzou, Strapačky s kapustou, (čučoriedkové) Borovkové halušky.
21.8.2018 Chudobné jedlá zo zemiakov- Zemiakové placky, oravské zemiaky.
23.8.2018 Pastierske mliečne výrobky- výroba syra, syrové nite, korbáčiky.
28.8.2018 Kaše- každodenné jedlo našich predkov Kuľaša, Brija-Čír, Griska
30.8.2018 Zabudnuté polievky- Kyselica, Polievka z čierneho hrachu