Odborný seminár sa konal v Karpatskom centre valašskej kultúry dňa 7.9.2018. Seminár navštívilo 30 poslucháčov a 3 prednášajúci. Tematicky bol seminár rozdelený na dve časti. 1. časť, ktorú tvorila odborná prednáška známeho chovateľa a uchovávateľa tradičného plemena ovce Valaška, pána Michala Milerského, ktorý odprezentoval tému Ovca Valaška a jej zdravie. Pán Milerski sa zameral na dôkladné vysvetlenie vzniku a vývoja oviec od historických plemien po súčasnosť, obzvlášť opísal vznik tradičnej ovce valašky a vplyv jej chovu na našom území v minulosti. V prednáške Ovca Valaška a jej zdravie sa taktiež pán Milerskí podrobne venoval všetkým chorobám oviec a kôz, ich vzniku, liečbe a prevencií. 2. časť seminára sa venovala kultúrnym zvláštnostiam pastierstva a ovčiarstva. Mgr. Peter Kováč predniesol závery z vlastného výskumu v téme Vybrané osobnosti tradičného ovčiarstva na strednom Spiši, kde sa venoval chovu oviec, životu na salaši, tradičnému odevu bačov na Spiši, špecifickým piesňam a tancom horného Spiša, ale aj zvykosloviu na salaši a viere v magické sily bačov v minulosti. Druhú kultúrnu časť seminára ukončili Andrej Gernát s Evou Gernátovou- Gernátovci s prezentáciou - Pastierskych hudobných nástrojov na Kysuciach, počas prezentácie predviedli tvorbu zvuku, konštrukciu pastierskych hudobných nástrojov, zvláštnosti regiónu a hudobné porovnanie regiónu Kysuce s inými regiónmi Slovenska. Predviedli rôzne pastierske hudobné nástroje od signálnych -pastiersky roh, fujara trombita, cez pastierske píšťalky – šesť dierková, koncovka, dvojačka po trojdierkové – kostené – fujara až k jazýčkovým pastierskym hudobným nástrojom ako sú gajdica a viacero typov gájd. Seminár bol ukončený záverečnou diskusiou so všetkými prednášajúcimi.
Po | Ut | St | Št | Pia | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
5.5.2024 05:05
Aktuálna teplota:
5.5 °C
Vlhkosť:
86.4 %
Rosný bod:
3.4 °C