Kulinárske tvorivé dielne sa uskutočnili v novo otvorenom Karpatskom centre valašskej kultúry v dňoch 16.8/21.8/23.8/28.8/30.8/2018. Kulinárske workshopy sa skladali z 5 cyklov zameraných na tradičné jedlá pastierov v regióne pod Babou horou. Na každom workshope sa zúčastnilo 10 osôb. Cieľom workshopov bolo aktívne prispieť k záchrane tradičných jedál a receptov horskej pastierskej oblasti pod Babou horou. Lektormi tvorivých dielní boli skúsení kuchári a zanietenci pre uchovávanie vzácneho gastronomického bohatstva ako aj nositelia tradícií a pamätníci, ktorý ešte poznajú staré už skoro zabudnuté recepty. Tematicky sa workshopy venovali jedlám zo zemiakov, mliečne výrobky -výroba syru, syrových výrobkov, ,príprava kaší, múčnych jedál a koláčov. Súčasťou workshopu bola samotná príprava a ochutnávka jedál, výučba a prednáška o spôsobe prípravy, čase a príležitosti konzumácie daného jedla v minulosti. Kulinárskych workshopov sa zúčastnili všetky vekové kategórie občanov.
16.8.2018 Najznámejšie jedlá zo salaša - Halušky s bryndzou, Strapačky s kapustou, (čučoriedkové) Borovkové halušky.
21.8.2018 Chudobné jedlá zo zemiakov- Zemiakové placky, oravské zemiaky.
23.8.2018 Pastierske mliečne výrobky- výroba syra, syrové nite, korbáčiky.
28.8.2018 Kaše- každodenné jedlo našich predkov Kuľaša, Brija-Čír, Griska
30.8.2018 Zabudnuté polievky- Kyselica, Polievka z čierneho hrachu
Po | Ut | St | Št | Pia | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
4.5.2024 17:05
Aktuálna teplota:
20.7 °C
Vlhkosť:
38.0 %
Rosný bod:
5.9 °C